Hvad er tørre øjne

Omkring en tredjedel af alle voksne oplever problemer med tørre øjne. Det føles som irritation, træthed, svie eller som sandkorn i øjnene. Har du tørre øjne, bliver du ofte mere irriteret af kraftigt lys og får rindende øjne.

Hvorfor får du tørre øjne

Det kan skyldes flere ting – og årsagerne kan komme både udefra og indefra og er ofte en kombination af de to ting.
Følgende ting kan være medvirkende til tørre øjne:

– tørt indeklima og/eller aircondition
– for meget tid ved skærm
– allergi
– underskud af Omega-3 fedtsyrer
– overskud af Omega-6 fedtsyrer
– tilstoppede kirtler ved øjenlåg eller hudproblemer ved øjet
– hormonelle ændringer (f.eks. overgangsalder)
– gigtsygdomme m.fl.
– forskellige typer medicin
– laseropererede øjne

Tårefilmen? Den lange og tekniske forklaring:

Hvis du er ligelad med hvorfor, så spring ned til afsnittet om hvad vi kan hjælpe dig med… Hvis du gerne vil forstå hvad der sker i øjet, så læs med her:
Øjets overflade er dækket af en tynd hinde af vand og forskellige fedtstoffer: det er tårefilmen. Længst inde har den et slimlag, i midten består den af vand og yderst har den en tynd oliefilm, der skal bremse fordampningen af vand fra tårefilmen. Olien kommer fra kirtler i øjenlågene og når vi blinker, trækkes en smule olie hen over vandlaget.
Vandet kommer fra tårekirtlerne under de øverste øjenlåg. Endelig er der slimlaget, der skal binde tårefilmen til øjets overflade. Tårefilmen indeholder al den ilt og næring, som hornhinden har brug for.
En normal tårefilm er salt, men ved tørre øjne stiger saltindholdet og deraf kommer symptomerne på tørre øjne, præcis som saltvand svier i et sår. Saltindholdet stiger, fordi den ustabile oliefilm lader vandet fordampe for hurtigt eller fordi tårekirtlen producerer for lidt vand. Det er oftest problemer i oliefilmen, som giver ubalance i tårefilmen og medfører tørre øjne.

Kontaktlinser og tørre øjne

Tørre øjne kan opstå efter lang tids brug af kontaktlinser – og omvendt kan udfordringer med kontaktlinser opstå p.g.a. tørre øjne.
Måske overvejer du at droppe dine linser, men forsøg har vist, at du kan opnå bedre komfort med kontaktlinser, ved at dryppe øjnene med øjendråber, før man tager linserne på og når du tager dem ud igen om aftenen.

Ved tendens til tørhed kan du med fordel anvende éndagslinser, da de minimerer tørhed i øjnene.
Det er også vigtigt at du bruger linser med høj iltgennemtrængelighed, da det mindsker udtørring af tårefilmen.

Vi kan heldigvis hjælpe dig.

Du kan muligvis selv regulere i din kost eller dine arbejdsvaner, hvis du tror dine tørre øjne skyldes for meget skærmarbejde eller f.eks. mangel på Omega-3 fedtsyrer.
Du kan også lindre generne med gode øjendråber. Vi har et godt udvalg af anerkendte øjendråber i høj kvalitet, der kan dække alle behov.