Hvornår bør jeg få testet mit syn?

Dit syn ændrer sig gennem livet, så der kan være forskellige grunde til at få tjekket synet.

BØRN OG UNGE

Mange synsproblemer kan løses eller afhjælpes, når de opdages tidligt. Børn vil ofte have svært ved at holde fokus eller koncentrere sig, hvis de har problemer med synet. Måske står dit barn meget tæt på fjernsynet eller kigger tæt på de skærme, de har i brug. Måske synes dit barn, at det er underligt at alle fodboldkampe i TV starter med, at der på skærmen står uafgjort 8-8!!…  I teenagealderen og de tidlige voksenår oplever mange problemer med træthed, hovedpine og koncentrationsbesvær, der kan skyldes problemer med synet. Det er altid en god idé at få testet dit barns syn når de er i skolealderen. Mange finder først ud af efter deres skoletid, at de faktisk manglede briller. De kan ofte se tilbage på et skoleliv med uro, koncentrationsbesvær, besvær med at følge med på tavlen og dermed i emnet – med store frustrationer som resultat.

Er dit barn under 10 år, er det en god idé at konsultere øjenlægen ved mistanke om synsproblemer. Børn fra 10 år og opefter kan gå direkte til os og få en synstest.

DET VOKSNE SYN

Omkring 40-års-alderen ændrer synet sig for de fleste mennesker. Fokuseringsevnen falder, og det betyder, at avisen, bogen eller computerskærmen skal længere væk, for at man kan se skarpt. Eller som nogen fortæller ” mine arme er på mærkværdig vis blevet meget kortere”. Man kan opleve symptomer som hovedpine, svimmelhed og trætte og sviende øjne. Her kan løsningen ofte være det vi kalder for en ”ungdoms-progressiv brille”. Ja, vi kan også godt lide det navn. Det betyder nemlig at du slet, slet ikke er gammel nok til briller med glidende overgang endnu!. Ungdomsprogressivt glas betyder at vi lægger styrke ind i læsefeltet på dine glas – men ingen styrke øverst i glasset. Altså brillen fingerer som læsebrille til det behov, du har fået, men med ”vinduesglas” øverst i glasset kan du se ud på afstand som du plejer. Du slipper for læsebriller, som du tager af og på og af og på….. Og helt ærligt, så er det nok det sidste, der får dig til at se ældst ud.

SENIOR-SYN

Med alderen kan der opstå andre problemer: Trykket i øjet kan stige, og det kan være tegn på begyndende grøn stær, som i værste fald kan føre til blindhed. Grøn stær kan heldigvis behandles med øjendråber, hvis det opdages i tide. Grå stær er en anden øjenlidelse, der medfører nedsat og uskarpt syn. Dette bliver man opereret for hos enten øjenlæge eller på sygehus. Det er er ret nem og smertefri proces. Efter en stæroperation vil det være nødvendigt med nye styrker i dine brilleglas. Vi anbefaler at du venter ca 5 uger efter sidste operation, så vi er sikre på at dit syn har fundet et fast leje. Med alderen bliver nethindeproblemer også mere almindelige, og disse problemer skal undersøges, så de ikke medfører varig skade på synet.

Har du aldrig fået lavet en synsprøve?

Hvis du aldrig har fået lavet en synsprøve, kan det være svært at vide, hvornår det egentlig er nødvendigt. Det ikke nemt at vide, hvornår der rent faktisk er noget galt med synet i en sådan grad, at der bør laves en synsprøve. Her er der derfor nogle symptomer på, at du bør få undersøgt synet.

  • Hvis du oplever hyppig og vedvarende hovedpine.
  • Røde øjne kan være et tegn på at du overanstrenger øjnene, og derfor har problemer med synet.
  • Hvis du oplever, at du skal bruge mere lys, når du læser.
  • Hvis du ser dobbelt eller oplever sløret syn.
  • Hvis du allerede har briller eller kontaktlinser, men har problemer med at se skarpt.

En synsprøve varer ca. 15-30 minutter. Du kan booke en onlinetid her på siden.

 

Hvordan foregår en synsprøve?

En synsprøve tager ca 15-30 min.. Udover de målinger vi laver på dig, tager vi højde for flere ting end om du er nærsynet eller langsynet. Din hverdag og din livsstil betyder også meget – f.eks. om du læser meget, sidder du meget ved computer, eller noget helt tredje. Det hele har betydning for hvilke brilleglas, der passer bedst til dig og dit liv.

Vores målinger foregår bl.a. med vores højteknologiske DNEye scanner fra Rodenstock. Her igennem kan vi lave nogle vildt præcise målinger på dine øjne og dermed i endnu højre grad skræddersy dine glas, så de er fuldstændig custommade til dig.

 

Efter synsprøven finder vi ud af om du har brug for læsebriller, flerstyrkeglas eller andet.

Det er en god idé at bestille tid, men du er altid velkommen til at kigge  forbi, når det passer dig og se om vi har en ledig tid.